czworokąt i trapez

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
sorcerer123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 21 gru 2008, o 08:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z miasta
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 6 razy

czworokąt i trapez

Post autor: sorcerer123 »

1. Przedłużenia boków AD i BC czworokąta ABCD wpisanego w okrąg przecinają się w punkcie P. Oblicz długości odcinków AB i AD, jeśli:\(\displaystyle{ \left|DP \right| = 6, \left|DC \right|=4, \left|PC \right|=8, \left| PB\right| =12}\)
2. Długości podstaw trapezu wynoszą a i b (a>b), oblicz długość odcinka, którego końce są środkami przekątnych
ODPOWIEDZ