W trapezie prostokątnym punkt przecięcia przekątnych jest położony w odległości a od dłuższej podstawy i w odległości b od ramienie długości c, prostopadłego do podstawy. Oblicz pole trapezu.
Prosze o pomoc
Trapez prostokątny obliczanie pola
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Trapez prostokątny obliczanie pola
zauważ podobieństwo trójkątów,
Żółte:
\(\displaystyle{ \frac{a}{c-a} = \frac{b}{x}}\)
Zielone:
\(\displaystyle{ \frac{a}{c-a} = \frac{y}{b}}\)
Żółte:
\(\displaystyle{ \frac{a}{c-a} = \frac{b}{x}}\)
Zielone:
\(\displaystyle{ \frac{a}{c-a} = \frac{y}{b}}\)