pole trojkata rownobocznego

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
progresywnie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 22 lut 2009, o 13:16
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

pole trojkata rownobocznego

Post autor: progresywnie »

Promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym jesat równy 6. Oblicz pole tego trójkąta.

długość promienia okręgu opisanego wynosi: R=\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)h. Obliczyłam, że jeśli h=6 i to są \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) to \(\displaystyle{ \frac{3}{3}}\), czyli h będzie równe 9.
Nie wiem jednak czy to jest dobrze i co z tym dalej. Proszę o pomoc!
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

pole trojkata rownobocznego

Post autor: Sherlock »

ok, teraz przypomnij sobie jaki jest wzór na wysokość trójkąta równobocznego lub policz bok trójkąta z tw. Pitagorasa (po narysowaniu wysokości powstaną dwa przystające trójkąty prostokątne)
ODPOWIEDZ