promien okregu opisanego na trapezie
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 19:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jarocin
- Podziękował: 21 razy
promien okregu opisanego na trapezie
Kazda z przekatnych trapezu ma dlugosc 5, jedna z podstaw ma dlugosc 2, a pole jest rowne 12. oblicz promien okregu opisanego na tym trapezie
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
promien okregu opisanego na trapezie
Niby jest dwie wersje - w zależności od tego którą podstawę przyjmiemy jako 2.
Ale może się okazać (nie robiłem), że na jedno wyjdzie.
x; h - dłuższa podstawa, wysokość.
Zachodzi :
\(\displaystyle{ 12=0,5(x+2)h}\) oraz \(\displaystyle{ h^2+0,25(x+2)^2=25}\)
gdy (x) będzie krótszą podstawą podobnie.
Ale może się okazać (nie robiłem), że na jedno wyjdzie.
x; h - dłuższa podstawa, wysokość.
Zachodzi :
\(\displaystyle{ 12=0,5(x+2)h}\) oraz \(\displaystyle{ h^2+0,25(x+2)^2=25}\)
gdy (x) będzie krótszą podstawą podobnie.