stosunek promieni
-
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 6 mar 2010, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: radom
stosunek promieni
Dane są dwa okręgi styczne zewnętrznie. Wspólne styczne do tych okręgów przecinają sie pod katem \(\displaystyle{ \alpha}\). Oblicz stosunek promieni tych okręgów.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
stosunek promieni
\(\displaystyle{ r_1; r_2}\) - promienie
Zachodzi :
1. Z podobieństwa
\(\displaystyle{ \frac{r_1}{r_1+2r_2+x}=\frac{r_2}{r_2+x}}\)
2. Z funkcji tryg.
\(\displaystyle{ \frac{r_2}{r_2+x}=sin(0,5\alpha)}\)
Zachodzi :
1. Z podobieństwa
\(\displaystyle{ \frac{r_1}{r_1+2r_2+x}=\frac{r_2}{r_2+x}}\)
2. Z funkcji tryg.
\(\displaystyle{ \frac{r_2}{r_2+x}=sin(0,5\alpha)}\)