pole trójkata
-
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 6 mar 2010, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: radom
pole trójkata
Dany jest prostokat o kącie prostym prze wierzchołku C. R i r to promiene okręgów opisanego i wpisanego w ten trójkat. Oblicz pole tego trójkąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszow
- Pomógł: 4 razy
pole trójkata
Dobry rysunek z 3 promieniami r(promień okręgu wpisanego).
R-promień okręgu opisanego
a, b - przyprostokątne
c- przeciwprostokątna
\(\displaystyle{ c=2R}\)
Z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}=4R^{2}}\)
z rys.:
\(\displaystyle{ c=2R=a-r+b-r}\)
\(\displaystyle{ 2(R+r)=a+b}\) obustronnie do kwadratu
\(\displaystyle{ 4(R^{2}+2Rr+r^{2})=a^{2}+2ab+b^{2}}\) wstawiamy \(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}=4R^{2}}\)
\(\displaystyle{ 8Rr+4r^{2}=2ab}\) dzielimy przez 4
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}ab=r(2R+1)}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}ab=r(2R+1)}\)
R-promień okręgu opisanego
a, b - przyprostokątne
c- przeciwprostokątna
\(\displaystyle{ c=2R}\)
Z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}=4R^{2}}\)
z rys.:
\(\displaystyle{ c=2R=a-r+b-r}\)
\(\displaystyle{ 2(R+r)=a+b}\) obustronnie do kwadratu
\(\displaystyle{ 4(R^{2}+2Rr+r^{2})=a^{2}+2ab+b^{2}}\) wstawiamy \(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}=4R^{2}}\)
\(\displaystyle{ 8Rr+4r^{2}=2ab}\) dzielimy przez 4
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}ab=r(2R+1)}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}ab=r(2R+1)}\)