pole szesciokata foremnego
pole szesciokata foremnego
Moze ktos mi pomoc w wyliczeniu tego pola z wzoru z tej stronki ... 5t_foremny gdzie a= 2 mm PROSZĘ O POMOC !
- `vekan
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
pole szesciokata foremnego
chodzi ci że P =\(\displaystyle{ 6 \frac{a^2 \sqrt{3}} {4}}\)
gdzie a=2 mm
czyli P =\(\displaystyle{ 6\sqrt{3}}\) mm
gdzie a=2 mm
czyli P =\(\displaystyle{ 6\sqrt{3}}\) mm
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2006, o 21:40 przez `vekan, łącznie zmieniany 1 raz.
pole szesciokata foremnego
mm2?
i nastepny problem mam ulamek gdzie na gorze jest 981 x 6000 a na dole mam 2x10 do potegi piatej x 6V3 ??:
i nastepny problem mam ulamek gdzie na gorze jest 981 x 6000 a na dole mam 2x10 do potegi piatej x 6V3 ??:
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
pole szesciokata foremnego
\(\displaystyle{ \frac{981*6000}{2*10^{5}*6\sqrt{3}}=\frac{981*10^{3}}{2*10^{5}*\sqrt{3}}=\frac{327\sqrt{3}}{2*10^{2}}=\frac{327}{200}\sqrt{3}=1,635\sqrt{3}}\)