rownoleglobok i jego obwod

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
betka130999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 5 lut 2010, o 15:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 19 razy

rownoleglobok i jego obwod

Post autor: betka130999 »

w równoległoboku ABCD środek P boku AB połączono odcinkami z wierzchołkami D i C . Wiadomo że \(\displaystyle{ |DC|=5 cm}\) i \(\displaystyle{ |PC|=12 cm}\) oraz \(\displaystyle{ |AB|=2|BC|}\). oblicz obwód równoległoboku.
Awatar użytkownika
macpra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 591
Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Końskie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

rownoleglobok i jego obwod

Post autor: macpra »



hmmm... sprawdzałaś treść? bo wychodzi tak:
skoro \(\displaystyle{ |AB|=2|BC|}\), to \(\displaystyle{ |CD|=2|BC|}\) i dalej mamy, ze \(\displaystyle{ |BC|=2,5}\), zatem obwód wynosi \(\displaystyle{ 15}\)
Awatar użytkownika
betka130999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 5 lut 2010, o 15:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 19 razy

rownoleglobok i jego obwod

Post autor: betka130999 »

macpra pisze:

hmmm... sprawdzałaś treść? bo wychodzi tak:
skoro \(\displaystyle{ |AB|=2|BC|}\), to \(\displaystyle{ |CD|=2|BC|}\) i dalej mamy, ze \(\displaystyle{ |BC|=2,5}\), zatem obwód wynosi \(\displaystyle{ 15}\)
sorki sprawdzilam tresc i sie pomylilam tam jest zamiast \(\displaystyle{ |DC|=5cm}\) to \(\displaystyle{ |DP|=5 cm}\)
ODPOWIEDZ