pole koła wpisanego
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 11 mar 2010, o 19:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
pole koła wpisanego
Zacznij od rysunku, to pomaga w każdym zadaniu...
Ile wynosi promień koła wpisanego w kwadrat? (Połowa boku kwadratu)
Przyjmij jakąś długość boku kwadratu. Oblicz pole kwadratu. Oblicz pole koła i porównaj wyniki.
II sposób:
Możesz działać na symbolach:
Przyjmij że bok kwadratu to a, zapisz wzór na pole kwadratu.
Wiesz, że promień koła to: \(\displaystyle{ \left( \frac{a}{2} \right)}\), zapisz wzór na pole koła.
Porównaj te dwa wzory.
W obu sposobach powinno wyjść:
Ile wynosi promień koła wpisanego w kwadrat? (Połowa boku kwadratu)
Przyjmij jakąś długość boku kwadratu. Oblicz pole kwadratu. Oblicz pole koła i porównaj wyniki.
II sposób:
Możesz działać na symbolach:
Przyjmij że bok kwadratu to a, zapisz wzór na pole kwadratu.
Wiesz, że promień koła to: \(\displaystyle{ \left( \frac{a}{2} \right)}\), zapisz wzór na pole koła.
Porównaj te dwa wzory.
W obu sposobach powinno wyjść:
Ukryta treść: