Trójkąt równoramienny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Lena_90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 24 lut 2010, o 20:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk

Trójkąt równoramienny

Post autor: Lena_90 »

Oblicz pole trójkąta równoramiennego, jeżeli, wiesz, że suma jego boków wynosi 20, a jeden z jego kątów ma miarę 120 stopni.
Czyli 2b+a=20
Wiem też, że trzeba skorzystać z własności trójkąta.
Ale co dalej?
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Trójkąt równoramienny

Post autor: klaustrofob »

120 ma kąt między ramionami. prowadzisz wysokość z wierzchołka tego kąta. dzieli ona trójkąt na dwa trójkąty 30,60,90.
Lena_90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 24 lut 2010, o 20:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk

Trójkąt równoramienny

Post autor: Lena_90 »

To wiem, ale jak to rozwiązać?
Ostatnio zmieniony 11 mar 2010, o 13:27 przez Lena_90, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Trójkąt równoramienny

Post autor: klaustrofob »

kąt przy podstawie ma 30 stopni. czyli \(\displaystyle{ \frac{a}{2}=\frac{b\sqrt{3}}{2}}\)
ODPOWIEDZ