pole wielokata foremnego

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
nogiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłaków
Podziękował: 190 razy
Pomógł: 4 razy

pole wielokata foremnego

Post autor: nogiln »

Czy bok wielokąta foremnego wpisanego w okrąg, mając dany promień, mogę obliczyć ze wzoru \(\displaystyle{ R=\frac{a}{2sin\frac{\alpha}{2}}}\), gdzie \(\displaystyle{ a}\)- to bok szukanego wielokąta \(\displaystyle{ \alpha}\) - kąt środkowy oparty na boku wielokata?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

pole wielokata foremnego

Post autor: piasek101 »

Tak , tylko weź dobry kąt
184928.htm
ODPOWIEDZ