pole ośmiokąta foremnego

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
nogiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłaków
Podziękował: 190 razy
Pomógł: 4 razy

pole ośmiokąta foremnego

Post autor: nogiln »

W okrąg o promieniu \(\displaystyle{ R=4 \ cm}\) wpisano ośmiokąt foremny, oblicz pole tego ośmiokąta?
\(\displaystyle{ R}\) - promień okręgu opisanego
\(\displaystyle{ a}\) - bok ośmiokąta foremnego

Korzystam z takiego wzoru \(\displaystyle{ R=\frac{a}{2sin\frac{\alpha}{2}}}\) z tego wyliczam bok ośmiokąta,

gdzie bok ośmiokąta foremnego wynosi \(\displaystyle{ a=2\sqrt{2}}\) a więc pole tego ośmiokąta wynosi \(\displaystyle{ P=16\sqrt{7}}\)

Może to ktoś sprawdzić?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

pole ośmiokąta foremnego

Post autor: piasek101 »

Co to za wzór z tym R ? Bo coś mi tu nie gra.

[edit] Już wiem :
post684833.htm
nogiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłaków
Podziękował: 190 razy
Pomógł: 4 razy

pole ośmiokąta foremnego

Post autor: nogiln »

A czy wynik jest dobry, bo wydaje mi się coś źle wyliczyłem? W kluczu jest odp. \(\displaystyle{ P=32\sqrt{2}}\) a mi wyszło inaczej.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

pole ośmiokąta foremnego

Post autor: piasek101 »

Masz źle, dlatego pisałem ,,bo coś mi tu nie gra".

\(\displaystyle{ P=8\cdot 0,5\cdot R^2\cdot sin45^o=...}\)
nogiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłaków
Podziękował: 190 razy
Pomógł: 4 razy

pole ośmiokąta foremnego

Post autor: nogiln »

piasek101 pisze:
\(\displaystyle{ P=8\cdot 0,5\cdot R^2\cdot sin45^o=...}\)

dlaczego \(\displaystyle{ a=R^2sin\alpha}\) a nie \(\displaystyle{ a=R2sin\alpha}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

pole ośmiokąta foremnego

Post autor: piasek101 »

nogiln pisze:dlaczego \(\displaystyle{ a=R^2sin\alpha}\)
Skąd taki wniosek ? Nigdzie nie wyznaczałem (a).

Przecież Ci napisałem :
70743.htm
ODPOWIEDZ