pole powierzchni ostroslupa

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kawius10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 wrz 2006, o 17:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kepice

pole powierzchni ostroslupa

Post autor: kawius10 »

oblicz pole powierzchni ostroslupa,ktorego podstawa jest kwadrat o polu 49cm2 a wysokosc sciany bocznej jest o 3cm dluzsza od krawedzi podstawy. prosil bym o obliczenia z gory dzieki;)
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

pole powierzchni ostroslupa

Post autor: Tristan »

Skoro podstawa to kwadrat o boku długości \(\displaystyle{ a}\) to pole tego kwadratu to \(\displaystyle{ a^2}\). My wiemy, że pole to wynosi 49, więc a=7. Z tego również wiemy, że wysokość ściany bocznej to h=7+3=10. Teraz wystarczy policzyć pola czterech trójkątów które składają się na pole boczne ostrosłupa i dodać pole podstawy. Z czystych rachunków wychodzi, że pole ostrosłupa to \(\displaystyle{ P=4 \frac{ 7 10}{2} + 49=189}\).
ODPOWIEDZ