Trapezy i kąty

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
ceanseer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 9 mar 2010, o 20:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Trapezy i kąty

Post autor: ceanseer »



Czy to jest tak proste jak myślę?

Np.

a) \(\displaystyle{ P= \frac{(a+b) \cdot h}{2}}\)

\(\displaystyle{ P= \frac{(5+8) \cdot 3}{2}}\)

\(\displaystyle{ p= \frac{12 \cdot 3}{2}}\)

\(\displaystyle{ p= \frac{39}{2}}\)

\(\displaystyle{ p= 19,5}\)

Czy wysokość bierze się z zależności Pitagorasa? tzn. \(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\) a w tym przypadku a równe 3?

Jeśli odpowiecie na to pytanie resztę zadań potrafię zrobić sam. Chociaż mile widziana pomoc ;p

Czyż nie?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trapezy i kąty

Post autor: piasek101 »

a, b, c - wysokości z Pitagorasa.
ODPOWIEDZ