Boki prostokąta
Boki prostokąta
Znajdź długości boków prostokąta o polu powierzchni \(\displaystyle{ 15cm^{2}}\) i obwodzie 32 cm.
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 8 mar 2010, o 20:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łuków
- Podziękował: 7 razy
Boki prostokąta
Ja zrobiłem to tak, ale nie zapewniam, że dobrze
\(\displaystyle{ ab=15 \\
2a+2b=32 \\
\\
ab=15 \\
2a=32-2b/:2 \\
\\
ab=15 \\
a=16-b \\
--- \\
(16-b)*b=15 \\
16b-b ^{2}=15 \\
b ^{2}-16b+15=0 \\
\Delta = b ^{2}-4ac \\
\Delta = 256-60 \\
\Delta = 196 \\
\sqrt{\Delta} = 14 \\
\\
b_1=\frac{-b-\sqrt{\Delta}}{2a} = \frac{16-14}{2} = 1 \\
b_2=\frac{-b+\sqrt{\Delta}}{2a} = \frac{16+14}{2} = 15 \\
\\
b=1\text{ lub }15}\)
Chyba dobrze wyszło
\(\displaystyle{ ab=15 \\
2a+2b=32 \\
\\
ab=15 \\
2a=32-2b/:2 \\
\\
ab=15 \\
a=16-b \\
--- \\
(16-b)*b=15 \\
16b-b ^{2}=15 \\
b ^{2}-16b+15=0 \\
\Delta = b ^{2}-4ac \\
\Delta = 256-60 \\
\Delta = 196 \\
\sqrt{\Delta} = 14 \\
\\
b_1=\frac{-b-\sqrt{\Delta}}{2a} = \frac{16-14}{2} = 1 \\
b_2=\frac{-b+\sqrt{\Delta}}{2a} = \frac{16+14}{2} = 15 \\
\\
b=1\text{ lub }15}\)
Chyba dobrze wyszło