Obliczyć pole powierzchni bocznej

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
DaX_PL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 8 mar 2010, o 19:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WeB

Obliczyć pole powierzchni bocznej

Post autor: DaX_PL »

Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma 9 cm długości, a stosunek długości krawędzi bocznej do długości krawędzi podstawy jest równa 2:1. Oblicz pole powierzchni bocznej.
Znalazłem do tego rozwiązanie :
ale mam pytanie skąd się bierze w pewnym momencie z pierwiastka z 135 przez pierwiastek z 10 3x pierwiastek z 6 przez 2??? Mógłby mi ktoś to wyjaśnić bo autor rozwiązania zapisał je i wynik jest dobry wszystko spójnie ładnie i ok ale niestety chyba nie jestem tak bystry jak on i nie wiem skąd się to wzieło:PP
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Obliczyć pole powierzchni bocznej

Post autor: Sherlock »

DaX_PL pisze:nie wiem skąd się to wzieło
kłania się między innymi usuwanie niewymierności z mianownika...
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{135} }{ \sqrt{10} }= \frac{ \sqrt{9 \cdot 15} }{ \sqrt{10} } \cdot \frac{ \sqrt{10} }{\sqrt{10}}= \frac{ 3\sqrt{150} }{10}= \frac{3\sqrt{25 \cdot 6}}{10}= \frac{15 \sqrt{6} }{10}= \frac{3 \sqrt{6} }{2}}\)
ODPOWIEDZ