Mam oblicz pole figury
Nie umiem tych zależności pomiędzy kątem a przekątną. Byłbym bardzo wdzięczny jeżeli ktoś zechciałby mi to wytłumaczyć i pomóc rozwiązać zadanie.
Pole prostokąta
-
- Użytkownik
- Posty: 441
- Rejestracja: 30 sty 2010, o 11:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Pomógł: 71 razy
Pole prostokąta
w takiej sytuacji szerokość jest połową przekątnej
a długość liczymy np. z tw. Pitagorasa
a długość liczymy np. z tw. Pitagorasa
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 21 lut 2010, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Pomógł: 1 raz
Pole prostokąta
Witaj,
Na rysunku widzimy, że kąt pod przekątną jest równy 180-90-60=30
Z tego wynika, ze przeciwprostokatna jest podzielona na 2 trojkaty o miarach 30,60,90
Oznaczamy sobie boki x i 2x.
Z tw. Pitagorasa:
x^2+4x^2=64
5x^2=64
x^=64/5
Pole =x*2*x=64/5*2
Pozdrawiam
Na rysunku widzimy, że kąt pod przekątną jest równy 180-90-60=30
Z tego wynika, ze przeciwprostokatna jest podzielona na 2 trojkaty o miarach 30,60,90
Oznaczamy sobie boki x i 2x.
Z tw. Pitagorasa:
x^2+4x^2=64
5x^2=64
x^=64/5
Pole =x*2*x=64/5*2
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 8 mar 2010, o 20:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łuków
- Podziękował: 7 razy
Pole prostokąta
art z tego wychodzi, że wynik jest równy 16pierwiastków z 3.
Dzięki tak zrobiłem. Napisałem jeszcze jedno zadanie w tym dziale, proszę o pomoc.
Dzięki tak zrobiłem. Napisałem jeszcze jedno zadanie w tym dziale, proszę o pomoc.