Pole polu nie równe.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
manieczekmc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 1 sty 2010, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 1 raz

Pole polu nie równe.

Post autor: manieczekmc »

W trójkącie prostokątnym okrąg o promieniu "r" jest styczny do obu przyprostokątnych , a jego środek leży na przeciwprostokątnej i dzieli ją w stosunku m:n. Oblicz pole tego trójkąta. Licząc z twierdzenia pitagorasa pole wynosi \(\displaystyle{ r^{2} + \frac{1}{2} r* \sqrt{ m^{2} - r^{2}} + \frac{1}{2} r* \sqrt{ n^{2}- r^{2}}}\) natomiast licząc z podobieństwa otrzynujemy \(\displaystyle{ P= r^{2} + \frac{1}{2}*r* \frac{rm}{n}+ \frac{1}{2}*r* \frac{rn}{m}}\). Mam w związku z tym pytanie dla jakiech liczb m,n oraz r to równanie jest spełnione i jaki warunek muszą spełniać te liczby i dlaczego?
ODPOWIEDZ