Podobieństwo trójkątów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
MunitousGirl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 10 lut 2010, o 19:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: xd

Podobieństwo trójkątów

Post autor: MunitousGirl »

1.W trójkącie ABC boki mają długość |AB| = 2 1/3 cm, |BC| = 3 cm, |AC| = 4 1/4 cm. Obwód trójkąta A1B1C1 podobnego do trójkąta ABC jest równy 59 cm. Oblicz długości boków trójkąta A1B1C1

2. W trójkącie różnobocznym ABC połączono środki boków A1, B1, C1. Uzasadnij że trójkąt A1B1C1 jest podobny do trójkąta ABC. Podaj skalę prawdopodobieństwa.

3. W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątne mają długość |AC| = 9 cm i |BC| = 5 cm. Na boku AC wybrano punkt D, dla którego |<CDB| = |<CBA|. Wyznacz długości odcinków na jakie punkt D podzielił bok AC.

Bardzo proszę o pomoc. Jakoś nie chce mi wyjść nawet to 1.
ODPOWIEDZ