Pole kwadratu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
nogiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłaków
Podziękował: 190 razy
Pomógł: 4 razy

Pole kwadratu

Post autor: nogiln »

Skąd ten wzór \(\displaystyle{ \frac{d^{2}}{2}}\)?

\(\displaystyle{ d-przekatna \ kwadratu}\)
Elijah
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 17 lut 2010, o 17:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 5 razy

Pole kwadratu

Post autor: Elijah »

jak wiesz przekątna kwadratu jest równa długości boku razy \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ d = a\sqrt{2}}\)

wyliczasz a, które jest równe \(\displaystyle{ \frac{d}{\sqrt{2}}}\)

podstawiasz do wzoru na pole kwadratu, i voila mamy zamiast \(\displaystyle{ a ^{2} \Rightarrow \frac{d^{2}}{2}}\)
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Pole kwadratu

Post autor: Quaerens »

Pole kwadratu...

\(\displaystyle{ d=a \sqrt{2} \\ d^{2}=(a \sqrt{2} )^{2}=2a^{2} \\P=\frac{2a^{2}}{2}=a^{2}}\)
ODPOWIEDZ