trójkat prostokątny 30 60

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
izak110
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 252
Rejestracja: 2 lut 2009, o 16:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 47 razy

trójkat prostokątny 30 60

Post autor: izak110 »

Dany jest trójkąt prostokątny ABC i trójkąt równoboczny DEF o boku równym przeciwprostokątnej trójkąta ABC. Pole DEF jest dwa razy większe od pola trójkąta ABC. Wykaż, że katy ostre trójkąta prostokątnego mają miary 30 i 60.

Jak robiłem:

\(\displaystyle{ P _{równobocznego}=2* P_{prostokątnego}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{ a^{2} + b^{2} }^2 * \sqrt{3} }{4}=a*b}\)
i wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{ab}{ a^{2}+ b^{2} } = \frac{ \sqrt{3} }{4}}\) i co dalej robić?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

trójkat prostokątny 30 60

Post autor: piasek101 »

Skróć lewą przez (ab) zamiast (a/b) wstaw tangens kąta i go wyznacz.
ODPOWIEDZ