Czworokąt w układzie współrzędnych

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
--no--
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 24 lut 2010, o 14:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Czworokąt w układzie współrzędnych

Post autor: --no-- »

Punkty \(\displaystyle{ A(\frac{1}{2}, -\frac{2}{3}), B(\frac{5}{3},\frac{1}{2}), C(1,1), D(-1,-1)}\) są kolejnymi wierzchołkami czworokąta. Sprawdź, czy ten czworokąt jest równoległobokiem.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Czworokąt w układzie współrzędnych

Post autor: piasek101 »

Wyznaczasz proste AB; BC; CD; AD.

Jeśli AB||CD oraz AD||BC to masz równoległobok.
ODPOWIEDZ