Dwa katy trójkąta maja miary 30° i 50°. Oblicz miarę kata, jaki tworzy dwusieczna trzeciego kąta z wysokością
poprowadzona z wierzchołka tego kąta.
Oblicz miare kąta
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 11 cze 2009, o 22:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 4 razy
Oblicz miare kąta
A więc:
Trzeci kąt ma miarę 100 stopni
Jeśli poprowadzimy wysokość z tego wierzchołka, to kąt pomiędzy wysokością i najkrótszym bokiem wynosi 40 stopni ( 180 - 90 - 50). Jeśli więc połowa kąta (100 / 2 = 50) wynosi 50 stopni, to szukany kat wynosi 50 - 40 = 10
Trzeci kąt ma miarę 100 stopni
Jeśli poprowadzimy wysokość z tego wierzchołka, to kąt pomiędzy wysokością i najkrótszym bokiem wynosi 40 stopni ( 180 - 90 - 50). Jeśli więc połowa kąta (100 / 2 = 50) wynosi 50 stopni, to szukany kat wynosi 50 - 40 = 10
Oblicz miare kąta
dzięki wielkie, ale mam jeszcze jedną prośbę, jakbyś mógł to w jakiś sposób mi narysować bym był bardzo wdzięczny
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 11 cze 2009, o 22:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 4 razy
Oblicz miare kąta
Przecież to sam możesz narysować
Narysuj dowolną długość odcinka - podstawa trójkąta ( w końcu trzeba coś założyć)
Od tej podstawy narysuj dwa odcinki pod katami 30 i 50 stopni.
Od powstałego wierzchołka rysuj prostopadłą do podstawy.
Następnie narysuj dwusieczną kąta za pomocą cyrkla, i na tym koniec
Narysuj dowolną długość odcinka - podstawa trójkąta ( w końcu trzeba coś założyć)
Od tej podstawy narysuj dwa odcinki pod katami 30 i 50 stopni.
Od powstałego wierzchołka rysuj prostopadłą do podstawy.
Następnie narysuj dwusieczną kąta za pomocą cyrkla, i na tym koniec