Czworokąt opisany na okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Baranov
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 7 mar 2010, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dom
Podziękował: 20 razy

Czworokąt opisany na okręgu

Post autor: Baranov »

Dane są wierzchołki czworokąta ABCD: A = ( 1, -7 ), B = ( 11, -2 ), C = ( 13, 9 ) , D = ( 3, 4). Sprawdź, czy w czworokąt można wpisać okrąg, jeśli tak to oblicz długość promienia.
Tommaso
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 2 mar 2010, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

Czworokąt opisany na okręgu

Post autor: Tommaso »

Oblicz długości boków tego czworokąta. Jeżeli sumy naprzeciwległych boków są sobie równe to w ten czworokąt można wpisać okrąg. Wzór na dł. odcinka o danych współrzędnych chyba znasz.

"W dowolny czworokąt można opisać na okręgu tylko wtedy, gdy dwusieczne wszystkich jego kątów przecinają się jednym punkcie, który jest środkiem okręgu.
Czworokąt wypukły można opisać na okręgu wtedy i tylko wtedy, gdy sumy długości przeciwległych boków czworokąta są równe
."
Jak dalej nie będziesz wiedział jak obliczyć dł. promienia pytaj.
Baranov
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 7 mar 2010, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dom
Podziękował: 20 razy

Czworokąt opisany na okręgu

Post autor: Baranov »

obliczyłem sobie długości odcinków ale teraz nie wiem jak wyznaczyć te dwusieczne
Tommaso
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 2 mar 2010, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

Czworokąt opisany na okręgu

Post autor: Tommaso »

Po prawdzie to też nie wiedziałem. Trochę pisania jest bo najpierw musisz obliczyć funkcje na których znajdują się boki (przynajmniej 3) a następnie obliczyć dwusieczną kąta pomiędzy nimi według tego: post674275.htm
Baranov
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 7 mar 2010, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dom
Podziękował: 20 razy

Czworokąt opisany na okręgu

Post autor: Baranov »

wielkie dzięki!-- 8 mar 2010, o 17:12 --
ODPOWIEDZ