Boki trójkąta mają długość 25 dm, 39 dm, 56 dm, natomiast promień okręgu opisanego na tym trójkącie ma długość 32, 5 dm. Oblicz:
a) pole trójkąta
b) długości wysokości tego trójkąta
Pole trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 20 lut 2010, o 11:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Pomógł: 6 razy
Pole trójkąta
a) Pole możesz obliczyć za pomocą wzoru Herona\(\displaystyle{ P = \sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)}}\) ,p to połowa obwodu
b) Jak zrobisz a) i będziesz miał pole, to wysokości obliczasz ze zwykłego wzoru na pole \(\displaystyle{ \frac{ah}{2}}\)
b) Jak zrobisz a) i będziesz miał pole, to wysokości obliczasz ze zwykłego wzoru na pole \(\displaystyle{ \frac{ah}{2}}\)