Czworokąt wpisany w okrąg

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Semtex4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 14 lut 2010, o 12:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Września
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 17 razy

Czworokąt wpisany w okrąg

Post autor: Semtex4 »

Czworokąt jest wpisany w okrąg. Proste wyznaczone przez przeciwległe boki przecinają się pod kątami \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ 2 \cdot \alpha}\). Oblicz miary kątów czworokąta. Dla jakich wartości \(\displaystyle{ \alpha}\) zadanie ma rozwiązanie?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

Czworokąt wpisany w okrąg

Post autor: piasek101 »

Z warunku wpisywalności czworokąta w okrąg i sumy katów wewnętrznych trójkąta (zrób rysunek).
Semtex4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 14 lut 2010, o 12:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Września
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 17 razy

Czworokąt wpisany w okrąg

Post autor: Semtex4 »

Zrobilem i nie moge dojsc do wyniku takiego jak w odpowiedziach. Jak bys mógl wrzucic rozwiazanie lub rysunek. Bo nie wiem czy dobrze sie za to zabieram.-- 7 mar 2010, o 13:41 --Juz mam, ale i tak dzieki za odpowiedź.
ODPOWIEDZ