Twierdzenie odwrotne do twierdzenia Pitagorasa

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kentauro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 12:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Twierdzenie odwrotne do twierdzenia Pitagorasa

Post autor: kentauro »

1. Kąt BAC jest kątem wpisanym w okrąg, opartym na średnicy BC. Cięciwa AB ma długość 15 cm. Do cięciwy AC należy punkt D, którego odległość od punktu B jest równa 17cm, a od punktu C - 12cm. Oblicz długość promienia okręgu.

Zacząłem rysować rysunek, ale nie umiem go skończyć, nie wiem po co podane są 3 długości(15cm, 17cm, 12cm). Proszę o pomoc, najlepiej krok po kroku.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

Twierdzenie odwrotne do twierdzenia Pitagorasa

Post autor: piasek101 »

|AD|=x

\(\displaystyle{ 15^2+x^2=17^2}\) oraz \(\displaystyle{ 15^2+(x+12)^2=(2r)^2}\)
ODPOWIEDZ