Witam! Mam problem z rozwiązaniem tego zadania i w związku z tym bardzo prosze was o pomoc. Mam we wtorek poprawę sprawdzianu.
Zadanie o następującej treści:
Podstawa ostrosłupa jest romb o boku długości 15 cm.Każda ze ścian bocznych tworzy z płaszczyzną podstawy kat \(\displaystyle{ \alpha = \frac{pi}{3}}\). Pole powierzchni bocznej jest równo 360 cm^2. Oblicz objętość ostrosłupa.
Bezskutecznie próbuje je rozwiązać od wczoraj, i nic nie mogę zrobić.
Mój tok postępowania:
wiemy za 360 cm^2 to pole 4 ścian ostrosłupa, tak więc jedna ściana ma 90cm^2, zatem mozemy sobie obliczyć wysokość ściany bocznej, gdyż daną mamy krawędź podstawy, zatem h =12 cm. co dalej to juz nie mam pojęcia. Musimy miec pole podstawy, ale nie znamy przekatnych rombu, nie wiem jak to wyliczyc
Ostrosłup mający w podstawie romb
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Ostrosłup mający w podstawie romb
Funkcje trygonometryczne w trójkącie prostokątnym - znasz jego jeden bok i kąt ostry.
,,Środek" rombu to punkt przecięcia jego przekątnych.
,,Środek" rombu to punkt przecięcia jego przekątnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieliczka
- Podziękował: 13 razy
Ostrosłup mający w podstawie romb
no dobra, ale kont jest zawarty mierzy sciana boczna a powierzchnia podstawy.
Obliczyłem H ostrosłupa \(\displaystyle{ H = 8 \sqrt{3}}\) oraz h sciany bocznej. nie wiem jak ruszyc podstawe. mam dany wyłacznie bok podstawy i nic wiecej. nadal nie wiem jak obliczyc podstawe :/
-- 7 marca 2010, 13:56 --
no udało mi sie rozwiązać po 6 godzinach, zabrałem sie troche do tego od dupy strony. poniżej zamieszczam rozwiazanie dla potomnych, gdyż nikt nie kwapił się mi pomóc.
Dane: \(\displaystyle{ Pb = 360 cm ^{2} , \alpha = 60 , a=15cm}\)
\(\displaystyle{ Pb = 4 * \frac{ah}{2} \Rightarrow 360 = 2*15h \Rightarrow 360=30h \Rightarrow h = 12}\)
wyliczyliśmy wysokość sciany bocznej
teraz policzymy sobie promien okregu wpisanego w romb w funkcji trygonometrycznych korzystając z podanego konta i obliczonej wysokosci sciany bocznej
\(\displaystyle{ cos60 = \frac{r}{12} \Rightarrow \frac{1}{2} = \frac{r}{12} \Rightarrow r = 6}\)
teraz policzymy wysokość rombu w podstawie
\(\displaystyle{ r = \frac{1}{2} h \Rightarrow h = 12}\)
mając bok a = 15 cm oraz wysokość rombu h = 12 cm wyliczmy pole podstawy niezbędne to wylicznie objętości tego ostrosłupa
\(\displaystyle{ Pp = ah \Rightarrow Pp=180cm ^{2}}\)
teraz liczymy H ostrosłupa z twierdzenia pitagorasa
\(\displaystyle{ 12 ^{2} = 6 ^{2} + H ^{2} \Rightarrow H = 6 \sqrt{3}}\)
zdobylismy wszystkie potrzebne dane, teraz liczymy V (objętośc)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} * Pp * H \Rightarrow V= \frac{15*12*6 \sqrt{3} }{3} \Rightarrow V= \frac{1080 \sqrt{3} }{3} \Rightarrow V = 360 \sqrt{3} cm ^{3}}\)
a tak pozatym chciałbym pozdrowić pania od matematyki E.Dziadosz
Obliczyłem H ostrosłupa \(\displaystyle{ H = 8 \sqrt{3}}\) oraz h sciany bocznej. nie wiem jak ruszyc podstawe. mam dany wyłacznie bok podstawy i nic wiecej. nadal nie wiem jak obliczyc podstawe :/
-- 7 marca 2010, 13:56 --
no udało mi sie rozwiązać po 6 godzinach, zabrałem sie troche do tego od dupy strony. poniżej zamieszczam rozwiazanie dla potomnych, gdyż nikt nie kwapił się mi pomóc.
Dane: \(\displaystyle{ Pb = 360 cm ^{2} , \alpha = 60 , a=15cm}\)
\(\displaystyle{ Pb = 4 * \frac{ah}{2} \Rightarrow 360 = 2*15h \Rightarrow 360=30h \Rightarrow h = 12}\)
wyliczyliśmy wysokość sciany bocznej
teraz policzymy sobie promien okregu wpisanego w romb w funkcji trygonometrycznych korzystając z podanego konta i obliczonej wysokosci sciany bocznej
\(\displaystyle{ cos60 = \frac{r}{12} \Rightarrow \frac{1}{2} = \frac{r}{12} \Rightarrow r = 6}\)
teraz policzymy wysokość rombu w podstawie
\(\displaystyle{ r = \frac{1}{2} h \Rightarrow h = 12}\)
mając bok a = 15 cm oraz wysokość rombu h = 12 cm wyliczmy pole podstawy niezbędne to wylicznie objętości tego ostrosłupa
\(\displaystyle{ Pp = ah \Rightarrow Pp=180cm ^{2}}\)
teraz liczymy H ostrosłupa z twierdzenia pitagorasa
\(\displaystyle{ 12 ^{2} = 6 ^{2} + H ^{2} \Rightarrow H = 6 \sqrt{3}}\)
zdobylismy wszystkie potrzebne dane, teraz liczymy V (objętośc)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} * Pp * H \Rightarrow V= \frac{15*12*6 \sqrt{3} }{3} \Rightarrow V= \frac{1080 \sqrt{3} }{3} \Rightarrow V = 360 \sqrt{3} cm ^{3}}\)
a tak pozatym chciałbym pozdrowić pania od matematyki E.Dziadosz
-
- Użytkownik
- Posty: 262
- Rejestracja: 25 lut 2010, o 15:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wilno, Vilniaus rejonas.
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 7 razy
Ostrosłup mający w podstawie romb
dygresja do administratorów/moderatorów, żeby powrócił system sprawdzający automatycznie pisownie w okienku do pisania. "kont"... oczywiście bez złośliwości.