2 zadania:Czworokąt-dowód i równoległobok
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 2 mar 2010, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnobrzeg
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 1 raz
2 zadania:Czworokąt-dowód i równoległobok
1. Dany jest równoległobok o kącie ostrym 60. Odległości punktu przecięcia się przekątnych od boków równoległoboku wynoszą 3 i 5.
a) Oblicz pole tego równoległoboku
b) Wyznacz długości przekątnych równoległoboku.
2. Wykaż, że w czworokącie ABCD mamy \(\displaystyle{ AB \left| \right| CD}\) to \(\displaystyle{ P _{AOD}=P _{BOC}}\), gdzie O oznacza punkt przecięcia się przekątnych czworokąta.
Są to zadania z rozszerzonego zbioru AKSJOMATU z którym/mi (podstawę już przerobiłem) od początku roku się zmagam. Jakby ktoś wiedział gdzie znajdę rozwiązania do tych zadań albo mógł dać skany/zdjęcia rozwiązań byłbym bardzo wdzięczny, również mógłbym wrzucić swoje
Pozdro
a) Oblicz pole tego równoległoboku
b) Wyznacz długości przekątnych równoległoboku.
2. Wykaż, że w czworokącie ABCD mamy \(\displaystyle{ AB \left| \right| CD}\) to \(\displaystyle{ P _{AOD}=P _{BOC}}\), gdzie O oznacza punkt przecięcia się przekątnych czworokąta.
Są to zadania z rozszerzonego zbioru AKSJOMATU z którym/mi (podstawę już przerobiłem) od początku roku się zmagam. Jakby ktoś wiedział gdzie znajdę rozwiązania do tych zadań albo mógł dać skany/zdjęcia rozwiązań byłbym bardzo wdzięczny, również mógłbym wrzucić swoje
Pozdro
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 2 mar 2010, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnobrzeg
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 1 raz
2 zadania:Czworokąt-dowód i równoległobok
1. W pierwszym odało mi się tylko obliczyć dł. krótszego boku, \(\displaystyle{ a=4 \sqrt{3}}\)
Za cholerę nie potrafię wykorzystać tego, że odległość punktu przecięcia od jednego z boków (u mnie krótszego) wynosi 5.
2. Mimo tego co napisałeś dalej nie wiem jak to rozwiązać.
Za cholerę nie potrafię wykorzystać tego, że odległość punktu przecięcia od jednego z boków (u mnie krótszego) wynosi 5.
2. Mimo tego co napisałeś dalej nie wiem jak to rozwiązać.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
2 zadania:Czworokąt-dowód i równoległobok
1. W równoległoboku ,,bok razy wysokość na niego poprowadzona = drugi razy wysokość do niego poprowadzona" - skoro znasz (tak pisałem) obie wysokości i jeden bok to tak jakbyś znał oba boki.
2. Czyli muszę (czego nie lubię) dać gotowca, bo już nie ma innej możliwości.
\(\displaystyle{ P_{COB}=P_{DCB}-P_{DOC}}\) i to już prawie koniec (popatrz na rysunek).
2. Czyli muszę (czego nie lubię) dać gotowca, bo już nie ma innej możliwości.
\(\displaystyle{ P_{COB}=P_{DCB}-P_{DOC}}\) i to już prawie koniec (popatrz na rysunek).
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 2 mar 2010, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnobrzeg
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 1 raz
2 zadania:Czworokąt-dowód i równoległobok
Ja jestem ostatnio jakiś całkowicie nieogarnięty. Gotowca nie dałeś, ja po prostu sam nie mogłem dojść do tego, że \(\displaystyle{ P _{DAC}=P _{DBC}}\) ponieważ oparte są na tej samej podstawie i mają jednakową wysokość zgodnie z założeniami zadania:\(\displaystyle{ AB \left| \right| CD}\) Wielkie dzięki za pomoc, sory za moje braki, znów się skompromitowałem...
- R33
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MRW / KRK
- Podziękował: 85 razy
2 zadania:Czworokąt-dowód i równoległobok
Mnie a (krótszy) wyszło \(\displaystyle{ 6 \sqrt{3}}\) z funkcji trygonometrycznej tangensa dla 60 stopni (albo contangensa dla 30).
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
2 zadania:Czworokąt-dowód i równoległobok
Nie.R33 pisze:Mnie a (krótszy) wyszło \(\displaystyle{ 6 \sqrt{3}}\) z funkcji trygonometrycznej tangensa dla 60 stopni (albo contangensa dla 30).
Tak jak wcześniej podano.
- R33
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MRW / KRK
- Podziękował: 85 razy
2 zadania:Czworokąt-dowód i równoległobok
\(\displaystyle{ a \cdot h_{a} = 2h_{a}}\)? (wtedy każdy bok miałby wart. 2)piasek101 pisze:1. W równoległoboku ,,bok razy wysokość na niego poprowadzona = drugi razy wysokość do niego poprowadzona" - skoro znasz (tak pisałem) obie wysokości i jeden bok to tak jakbyś znał oba boki.
czy tak
\(\displaystyle{ a \cdot h_{a} = 2h_{b}}\)
\(\displaystyle{ h_{a}}\) - wys. poprowadzona na bok a.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
2 zadania:Czworokąt-dowód i równoległobok
Krótszy bok ma \(\displaystyle{ 4\sqrt 3}\), a wysokość do niego poprowadzona to 10; zatem
\(\displaystyle{ 4\sqrt 3\cdot 10=x\cdot 6}\).
\(\displaystyle{ 4\sqrt 3\cdot 10=x\cdot 6}\).