Romby i równoległoboki

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
madziniak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 21 mar 2009, o 12:20
Płeć: Kobieta

Romby i równoległoboki

Post autor: madziniak »

Może i do tych zadań ktoś udzieli mi wskazówek?

zad.1 Obwód rombu wynosi 2p a suma długości jego przekątnych - s, gdzie p i s są danymi liczbami. Oblicz pole tego rombu.

zad.2 W rombie, którego bok ma długość a symetralne boków dzielą jedną z jego przekątnych na trzy odcinki przystające. Oblicz pole tego rombu

zad.3 W czwrokącie wypukłym środki boków sa wierzchołkami innego czworokąta. Oblicz stosunek pól tych czworokątów.

zad.4 W równoległoboku ABCD |AB|=|AD|=a, |AC|=2a, gdzie a jest daną liczbą dodatnią. Oblicz długość boku AD oraz miarę kąta między przekatnymi tego równoległoboku.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Romby i równoległoboki

Post autor: piasek101 »

1.
a - bok
2x; 2y - przekątne

Z danych (a=0,5p) oraz (x+y=0,5s); do tego Pitagoras. Pole to P=2xy.

3.

2 : 1 - pole większego ze wzoru z iloczynem przekątnych (i nie tylko tym)

pole mniejszego z iloczynem sąsiednich boków (i nie tylko tym).
ODPOWIEDZ