trójkąt i okrąg

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
madziniak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 21 mar 2009, o 12:20
Płeć: Kobieta

trójkąt i okrąg

Post autor: madziniak »

zad. przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długośći 1cm i 2 cm. Jaką długość ma promień okręgu stycznego do przyprostokątnych i środku należącym do przeciwprostokątnej tego trójkąta?
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

trójkąt i okrąg

Post autor: Sherlock »


Zauważ, że żółty trójkąt jest podobny do całego trójkąta więc:
\(\displaystyle{ \frac{1}{1-r} = \frac{2}{r}}\)
Można też skorzystać z podobieństwa trójkątów żółtego i pomarańczowego np.:
\(\displaystyle{ \frac{1-r}{r}= \frac{r}{2-r}}\)
madziniak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 21 mar 2009, o 12:20
Płeć: Kobieta

trójkąt i okrąg

Post autor: madziniak »

Dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ