W deltoidzie katy miedzy rownymi bokami wynosza odpowiednio 90 i 120 stopni.
Dluzsza przekatna ma dlugosc 16cm. Oblicz pole i obwód tego deltoidu.
pole i obwod deltoidu
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 11 cze 2009, o 22:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 4 razy
pole i obwod deltoidu
a - długość większej przekątnej
krótszy bok = a / 2 / cos(30) = a * SQR(3 ) / 3
dłuższy bok = a / 2 *SQR(2)
obliczenia pola powierzchni nie wymaga komentarza - z powodu prostoty
krótszy bok = a / 2 / cos(30) = a * SQR(3 ) / 3
dłuższy bok = a / 2 *SQR(2)
obliczenia pola powierzchni nie wymaga komentarza - z powodu prostoty