trójkat ABC

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
asiula0321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 20 gru 2009, o 13:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

trójkat ABC

Post autor: asiula0321 »

Dany jest trójkąt ABC w którym \(\displaystyle{ \sphericalangle ABC=60, CAB=75.}\) Wykaż że \(\displaystyle{ \frac{AC}{BC} = \frac{3 \sqrt{2} - \sqrt{6} }{2}}\)
Makier01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 5 mar 2010, o 02:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 3 razy

trójkat ABC

Post autor: Makier01 »

Dorysuj przy boku \(\displaystyle{ $CB$}\) przystający do \(\displaystyle{ $ABC$}\) trójkąt \(\displaystyle{ $A'BC$}\) i połącz wierzchołki \(\displaystyle{ $A$}\) i \(\displaystyle{ $A'$}\).
ODPOWIEDZ