Trójkąt równoramienny
Trójkąt równoramienny
Trójkąt równoramienny prostokątny o przeciwprostokątnej długości 8 cm obraca się dookoła przyprostokątnej.Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej figury,która powstaje w wyniku tego obrotu.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 5 mar 2010, o 02:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 3 razy
Trójkąt równoramienny
1. Skoro równoramienny i prostokątny, to z tw. Pitagorasa policzysz długość ramion. Przy okazji jedno z nich jest wysokością, drugie promieniem stożka (są sobie oczywiście równe). Wyjdzie \(\displaystyle{ a=4\sqrt{2}}\).
2. Wzór na objętość to \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}\cdot Pp \cdot h}\).
\(\displaystyle{ Pp}\) to pole podstawy równe \(\displaystyle{ Pp=\pi \cdot r^2}\), gdzie \(\displaystyle{ r}\) to wyliczone wsześniej \(\displaystyle{ a=4\sqrt{2}}\),
\(\displaystyle{ h}\) to wysokość również wyliczona \(\displaystyle{ a=4\sqrt{2}}\).
3. Wzór na pole boczne \(\displaystyle{ Pb=\pi \cdot r \cdot l}\), gdzie \(\displaystyle{ l}\) to dana z zadania tworząca (przeciwprostokątna), \(\displaystyle{ r}\) oczywiście równe \(\displaystyle{ a=4\sqrt{2}}\).
2. Wzór na objętość to \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}\cdot Pp \cdot h}\).
\(\displaystyle{ Pp}\) to pole podstawy równe \(\displaystyle{ Pp=\pi \cdot r^2}\), gdzie \(\displaystyle{ r}\) to wyliczone wsześniej \(\displaystyle{ a=4\sqrt{2}}\),
\(\displaystyle{ h}\) to wysokość również wyliczona \(\displaystyle{ a=4\sqrt{2}}\).
3. Wzór na pole boczne \(\displaystyle{ Pb=\pi \cdot r \cdot l}\), gdzie \(\displaystyle{ l}\) to dana z zadania tworząca (przeciwprostokątna), \(\displaystyle{ r}\) oczywiście równe \(\displaystyle{ a=4\sqrt{2}}\).