boki wielokąta
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
boki wielokąta
\(\displaystyle{ 90= \frac{n(n-3)}{2}}\)
\(\displaystyle{ 180 = n^2-3n}\)
\(\displaystyle{ n^2-3n-180=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 729, \sqrt{\Delta}=27}\)
\(\displaystyle{ n_{1} = \frac{3+27}{2}=15}\)
\(\displaystyle{ n_{2} = \frac{3-27}{2} = -12}\) to rozwiazanie pomijamy gdyż liczba boków nie moze być liczbą ujemną
\(\displaystyle{ 180 = n^2-3n}\)
\(\displaystyle{ n^2-3n-180=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 729, \sqrt{\Delta}=27}\)
\(\displaystyle{ n_{1} = \frac{3+27}{2}=15}\)
\(\displaystyle{ n_{2} = \frac{3-27}{2} = -12}\) to rozwiazanie pomijamy gdyż liczba boków nie moze być liczbą ujemną