zadanie 5.
Bok rombu ma dlugosc \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) zas pole rombu jest rowne \(\displaystyle{ 1}\) miara kata ostrego w tym rombie jest rowna
zadanie 6.
Przekatne rombu maja dlugosc \(\displaystyle{ 6 cm}\) i \(\displaystyle{ 8 cm}\) . dlugosc wysokosci rombu wynosi
zadanie 7.
Dwa boki trojkata ma dlugosc \(\displaystyle{ 3 \sqrt{3}}\) i \(\displaystyle{ 6}\) a kat miedzy nimi zawarty ma 30 stopni oblicz tego pole
zadanie 8.
Promien okregu wpisanego w kwadrat o przekatnej \(\displaystyle{ d = 6}\) ma dlugosc
zadanie 9.
w trapezie \(\displaystyle{ ABCD}\) w ktorym \(\displaystyle{ AB || CD}\) przedluzono boki \(\displaystyle{ BC}\) i \(\displaystyle{ AD}\) do przeciecia w punkcie \(\displaystyle{ O}\) dlugosc \(\displaystyle{ AD}\) jest rowna \(\displaystyle{ 4}\), \(\displaystyle{ |OD|= 5}\), \(\displaystyle{ |BC|= 4 \frac{1}{3}}\) wtedy dlugosc \(\displaystyle{ OC}\) jest rowna
zadanie 10
w trojkacie rownoramiennym kat przy podstwie ma miare o 15 stopni mniejsza od miary kata miedzy ramionami miara kata miedzy ramionami wynosi
zadanie 11
jezeli kazdy bok kwadrau zmniejszymy o \(\displaystyle{ 10 \%}\) to jego pole zmniejszy sie o
zadanie 12
stosunek pola kola opisanego na trojkacie rownobocznym do pola kola wpisanego w ten trojkat wynosi
Wszystko z planimetrii
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 15 lut 2010, o 19:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Wszystko z planimetrii
Ostatnio zmieniony 14 maja 2010, o 12:32 przez xanowron, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 394
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 20:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: HRUBIESZÓW
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
Wszystko z planimetrii
ucz się LATEX
zadanie 5 Bok rombu ma dlugosc pierwiastku 2 drugiego stopnia zas pole rombu jest rowne 1 miara kata ostrego w tym rombie jest równa
\(\displaystyle{ P=a \cdot sin\alpha}\)
-- 3 mar 2010, o 19:47 --
\(\displaystyle{ 1= \sqrt{2} sin\alpha}\) \(\displaystyle{ |:\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha= \frac{1}{\sqrt{2}} =\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha= 45^o}\)
-- 3 mar 2010, o 19:55 --
Przekatne rombu maja dlugosc 6 cm i 8 cm . dlugosc wysokosci rombu wynosi
\(\displaystyle{ P= \frac{6 \cdot 8}{2}=24}\)
\(\displaystyle{ P=a \cdot h}\)
\(\displaystyle{ a^2=3^2+4^2}\)
\(\displaystyle{ a=5}\)
\(\displaystyle{ a \cdot h=24}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{24}{5}}\)-- 3 mar 2010, o 20:00 --zadanie 7
Dwa boki trojkata ma dlugosc 3 pieriwstki z 3 i 6 a kat miedzy nimi zawarty ma 30 stopni oblicz tego pole
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} a \cdot b \cdot sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} a \cdot b \cdot sin\alpha=\frac{1}{2} \cdot 3 \sqrt{3} \cdot 6 \cdot sin30= \frac{18\sqrt{3} }{4} =\frac{9\sqrt{3} }{2}}\)
zadanie 5 Bok rombu ma dlugosc pierwiastku 2 drugiego stopnia zas pole rombu jest rowne 1 miara kata ostrego w tym rombie jest równa
\(\displaystyle{ P=a \cdot sin\alpha}\)
-- 3 mar 2010, o 19:47 --
\(\displaystyle{ 1= \sqrt{2} sin\alpha}\) \(\displaystyle{ |:\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha= \frac{1}{\sqrt{2}} =\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha= 45^o}\)
-- 3 mar 2010, o 19:55 --
Przekatne rombu maja dlugosc 6 cm i 8 cm . dlugosc wysokosci rombu wynosi
\(\displaystyle{ P= \frac{6 \cdot 8}{2}=24}\)
\(\displaystyle{ P=a \cdot h}\)
\(\displaystyle{ a^2=3^2+4^2}\)
\(\displaystyle{ a=5}\)
\(\displaystyle{ a \cdot h=24}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{24}{5}}\)-- 3 mar 2010, o 20:00 --zadanie 7
Dwa boki trojkata ma dlugosc 3 pieriwstki z 3 i 6 a kat miedzy nimi zawarty ma 30 stopni oblicz tego pole
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} a \cdot b \cdot sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} a \cdot b \cdot sin\alpha=\frac{1}{2} \cdot 3 \sqrt{3} \cdot 6 \cdot sin30= \frac{18\sqrt{3} }{4} =\frac{9\sqrt{3} }{2}}\)