Mam problem z zadaniem: Na boku AC trójkąta ABC obrano punkt k tak, że |CK|:|AC|=3:4. Przez punkt k poprowadzono prostą równoległą do boku AB, przecina ona bok BC trójkąta w punkcie L. Oblicz |BL| i |LC| jeśli |BC|=49 (twierdzenie talesa).
Proszę o w miarę proste rozwiązanie
Twierdzenie Talesa
- dymek010
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 1 lis 2009, o 21:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 13 razy
Twierdzenie Talesa
Wielkie dzięki za wskazówkę!
Później to już jak bułka z masłem .
3+4=7
49/7=7
7*3=21 - |LC|
7*4=28 - |BL|
Niby mała podpowiedź a jak ułatwiła sprawę
Dzięki pozdrawiam!
Później to już jak bułka z masłem .
3+4=7
49/7=7
7*3=21 - |LC|
7*4=28 - |BL|
Niby mała podpowiedź a jak ułatwiła sprawę
Dzięki pozdrawiam!
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Twierdzenie Talesa
Hmmm...
Bok |BC|=49, a wiemy, że: \(\displaystyle{ \frac{|LC|}{|BC|}= \frac{3}{4}}\) (zauważ, że masz dany stosunek \(\displaystyle{ \frac{|CK|}{|AC|}= \frac{3}{4}}\))
Bok |BC|=49, a wiemy, że: \(\displaystyle{ \frac{|LC|}{|BC|}= \frac{3}{4}}\) (zauważ, że masz dany stosunek \(\displaystyle{ \frac{|CK|}{|AC|}= \frac{3}{4}}\))