Graniastosłupy prawidłowe
Graniastosłupy prawidłowe
W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym płaszczyzna przekroju zawierająca krawędź boczną i wysokość podstawy jest kwadratem o boku długości 6 cm.Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa.
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 3 mar 2010, o 00:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczytno/3Miasto
- Pomógł: 22 razy
Graniastosłupy prawidłowe
Ponieważ wysokość podstawy \(\displaystyle{ h=6}\), to krawędź podstawy \(\displaystyle{ a=\frac{2h\sqrt{3}}{3} \Rightarrow a=4\sqrt{3}}\)
Tak więc wysokość graniastosłupa \(\displaystyle{ H=6}\) masz, długość podstawy \(\displaystyle{ a=4\sqrt{3}}\) masz, wzorki na objętość i pole powierzchni znasz
Nic tylko policzyć.
Tak więc wysokość graniastosłupa \(\displaystyle{ H=6}\) masz, długość podstawy \(\displaystyle{ a=4\sqrt{3}}\) masz, wzorki na objętość i pole powierzchni znasz
Nic tylko policzyć.