pole i wysokość rombu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
mikiciuk1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2 mar 2010, o 19:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dom

pole i wysokość rombu

Post autor: mikiciuk1991 »

Mam problem z zadanie na matematyke, prosze o rozwiązanie tego zadania. Siedze juz 3 godziny i nic mi nie wychodzi!!!

Bok rombu ma długość 4 cm, a suma długości jego przekątnych jest równa 10 cm. Oblicz pole i wysokość tego rombu.

( w odpowiedziach są podane nastepujące wyniki P=9cm2, h=2,25cm )

proszę pomużcie!!!
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

pole i wysokość rombu

Post autor: piasek101 »

2a; 2b - przekątne

\(\displaystyle{ a + b = 5}\) oraz \(\displaystyle{ a^2+b^2=4^2}\) pole to (2ab).
ODPOWIEDZ