zadanie 1
W trójkącie równoramiennym kąt przy podstwie ma miarę cztery razy mniejszą od miary trójkąta między ramionami . Miara kąta między ramionami wynosi
zadanie 2
Dane są dwa kąty przyległe z których jeden jest o 38 stopni większy od drugiego kąty mają miary
zadanie 3
Pole kwadrau ktorego przekatna jest o 2 cm dluzsza od boku jest rowna
zadanie 4
Dlugosc bokow trojkata rownobocznego powiekszono o 20 % . Pole trojkata zwiekszylo sie o
zadanie 5 Bok rombu ma dlugosc pierwiastku 2 drugiego stopnia zas pole rombu jest rowne 1 miara kata ostrego w tym rombie jest rowna
zadanie 6
Przekatne rombu maja dlugosc 6 cm i 8 cm . dlugosc wysokosci rombu wynosi
zadanie 7
Dwa boki trojkata ma dlugosc 3 pieriwstki z 3 i 6 a kat miedzy nimi zawarty ma 30 stopni oblicz tego pole
zadanie 8
Promien okregu wpisanego w kwadrat o przekatnej d = 6 ma dlugosc
zadanie 9
w trapezie ABCD w ktorym ABII CD przedluzono boki BC i AD do przeciecia w punkcie O dlugosc AD jest rowna 4 OD 5 BC 4 1/3 wtedy dlugosc OC jest rowna
zadanie 10
w trojkacie rownoramiennym kat przy podstwie ma miare o 15 stopni mniejsza od miary kata miedzy ramionami miara kata miedzy ramionami wynosi
zadanie 11
jezeli kazdy bok kwadrau zmniejszymy o 10 % to jego pole zmniejszy sie o
zadanie 12
stosunek pola kola opisanego na trojkacie rownobocznym do pola kola wpisanego w ten trojkat wynosi
Mix planimetria
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 15 lut 2010, o 19:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Mix planimetria
Ostatnio zmieniony 2 mar 2010, o 20:09 przez karolcia912angel, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Mix planimetria
Zad. 1
\(\displaystyle{ \alpha+4\alpha+\alpha=180^{\circ} \\
6\alpha=180^{\circ} \\
\alpha=30^{\circ} \\
4\alpha=120^{\circ}}\)
-- 2 mar 2010, o 20:04 --
Zad. 2
\(\displaystyle{ \alpha+\alpha+38^{\circ}=180^{\circ} \\
2\alpha=142^{\circ} \\
\alpha=71^{\circ}}\)
-- 2 mar 2010, o 20:06 --
Zad. 3
\(\displaystyle{ a \sqrt{2}=a+2 \\
a \sqrt{2}-a=2 \\
a( \sqrt{2}-1)=2 \\
a= \frac{2}{ \sqrt{2}-1 }= \frac{2( \sqrt{2}+1) }{ \sqrt{2}^2-1^2 }= 2 \sqrt{2}+2}\)-- 2 mar 2010, o 20:10 --Zad. 4
\(\displaystyle{ P_1= \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}\\
P_2= \frac{(1,2a)^2 \sqrt{3} }{4}= \frac{1,44a^2 \sqrt{3} }{4} \\
\frac{P_2}{P_1}= \frac{1,44a^2 \sqrt{3} }{4}\cdot \frac{4}{a^2 \sqrt{3} }=1,44}\)
\(\displaystyle{ \alpha+4\alpha+\alpha=180^{\circ} \\
6\alpha=180^{\circ} \\
\alpha=30^{\circ} \\
4\alpha=120^{\circ}}\)
-- 2 mar 2010, o 20:04 --
Zad. 2
\(\displaystyle{ \alpha+\alpha+38^{\circ}=180^{\circ} \\
2\alpha=142^{\circ} \\
\alpha=71^{\circ}}\)
-- 2 mar 2010, o 20:06 --
Zad. 3
\(\displaystyle{ a \sqrt{2}=a+2 \\
a \sqrt{2}-a=2 \\
a( \sqrt{2}-1)=2 \\
a= \frac{2}{ \sqrt{2}-1 }= \frac{2( \sqrt{2}+1) }{ \sqrt{2}^2-1^2 }= 2 \sqrt{2}+2}\)-- 2 mar 2010, o 20:10 --Zad. 4
\(\displaystyle{ P_1= \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}\\
P_2= \frac{(1,2a)^2 \sqrt{3} }{4}= \frac{1,44a^2 \sqrt{3} }{4} \\
\frac{P_2}{P_1}= \frac{1,44a^2 \sqrt{3} }{4}\cdot \frac{4}{a^2 \sqrt{3} }=1,44}\)