Mam problem z zadanie na matematyke, prosze o pomoc!!!!
Bok rombu ma długość 4 cm, a suma długości jego przekątnych jest równa 10 cm. Oblicz pole i wysokość tego rombu.
Pole i wysokość rombu
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 2 mar 2010, o 19:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dom
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Pole i wysokość rombu
Zauważ, że przekątne w rombie przecinają się pod kątem prostym i dzielą się na połowy. Narysuj je i zauważ cztery przystające trójkąty prostokątne:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4^2=x^2+y^2 \\ 2x+2y=10 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4^2=x^2+y^2 \\ 2x+2y=10 \end{cases}}\)