Pole rombu i trapezu.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
EyeMaze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 2 mar 2010, o 19:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 1 raz

Pole rombu i trapezu.

Post autor: EyeMaze »

Mam problem z dwoma zadaniami na matematykę, proszę o szybką pomoc i objaśnienie mniej więcej jak to robicie
1.Oblicz pole rombu, w którym kąt ostry ma miarę 45 stopni, a bok ma długości 8 cm. Siostra proponowała mi użyć funkcji trygonometrycznych czy czegoś, ale ja tego jeszcze nie miałem więc raczej nie mogę. Muszę obliczyć długość przekątnych do pola i nie wiem jak się w ogóle za to zabrać.
2. Oblicz pole trapezu równoramiennego o podstawach długości 10cm i 6 cm oraz przekątnych równych 9 cm. Skąd tu wziąć wysokość?
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Pole rombu i trapezu.

Post autor: kamil13151 »

1. Skoro jeden ma 45 stopni to i drugi ma tyle samo. 360*-90*=270*, 270*:2=135*. Jest to romb o kątach 45*, 45*, 135* i 135*. Podzielmy teraz romb na pół po przekątnej. Wyjdzie nam trójkąt równoramienny o kątach 45* i 135* : 2 = 67,5*. No i łatwo da się podzielić z zależności długość przekątnej/ych.

2.
ODPOWIEDZ