AC=7cm
AB=6cm
BD=4cm
\(\displaystyle{ \sphericalangle}\) A = 30*
Rysunek pomocniczy:
Oblicz bok CE oraz DE.
oblicz boki
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 143 razy
oblicz boki
\(\displaystyle{ \left| AD\right|= \left| AB\right| + \left|BD \right| =6+4=10\\
\sin 30^\circ= \frac{ \left|DE \right| }{ \left|AD \right| } \\
\frac{1}{2}= \frac{ \left|DE \right| }{ \left|10 \right| }\\
\left|DE \right|=5\\
\cos 30^\circ= \frac{ \left|AE \right| }{ \left|AD \right| } \\
\frac{ \sqrt{3} }{2}= \frac{ \left|AE \right| }{ 10 } \\
\left|AE \right|=5\sqrt{3}\\
\left|CE \right|=\left|AE \right|-\left|AC \right|=5\sqrt{3}-7}\)
\sin 30^\circ= \frac{ \left|DE \right| }{ \left|AD \right| } \\
\frac{1}{2}= \frac{ \left|DE \right| }{ \left|10 \right| }\\
\left|DE \right|=5\\
\cos 30^\circ= \frac{ \left|AE \right| }{ \left|AD \right| } \\
\frac{ \sqrt{3} }{2}= \frac{ \left|AE \right| }{ 10 } \\
\left|AE \right|=5\sqrt{3}\\
\left|CE \right|=\left|AE \right|-\left|AC \right|=5\sqrt{3}-7}\)