okrąg - pole zacieniowanego obszaru
okrąg - pole zacieniowanego obszaru
Oblicz pole zacieniowanego obszaru.
Rysunek okręgu -
Bardzo proszę o rozwiązanie z wyjaśnieniem, ponieważ chciałbym wiedzieć co skąd się wzięło.
Rysunek okręgu -
Bardzo proszę o rozwiązanie z wyjaśnieniem, ponieważ chciałbym wiedzieć co skąd się wzięło.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
okrąg - pole zacieniowanego obszaru
Trapez równoramienny...
Wystawiasz wysokość w trapezie przy samym wierzchołku. Liczysz wyokość, (o ile znamy własności trójkąta 30 60 90). Chwilę myślimy. Liczymy boki(o ile wiemy jak). pole najłatwiejszym wzorem, a potem o pola półkola odejmujesz pole trapezu i gotowe.
Pozdrawiam.
Wystawiasz wysokość w trapezie przy samym wierzchołku. Liczysz wyokość, (o ile znamy własności trójkąta 30 60 90). Chwilę myślimy. Liczymy boki(o ile wiemy jak). pole najłatwiejszym wzorem, a potem o pola półkola odejmujesz pole trapezu i gotowe.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 4 wrz 2009, o 18:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 17 razy
okrąg - pole zacieniowanego obszaru
Moim skromnym zdaniem ten trapez składa sie z 3 trojkatow rownobocznych o boku 6
okrąg - pole zacieniowanego obszaru
Bardzo roszę o rozwiązanie, ponieważ wyszły mi jakieś kosmiczne rozwiązania i nie wierzę w ich poprawność ;(
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
okrąg - pole zacieniowanego obszaru
Pole to 3 trójkąty równoboczne, więc:
\(\displaystyle{ P=3 \cdot \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4}=3 \sqrt{3}}\)
Koło
\(\displaystyle{ p= \frac{1}{2}\pi r ^{2}=4,5\pi}\)
Zacieniowany obszar:
\(\displaystyle{ P=4,5\pi -3 \sqrt{3}}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ P=3 \cdot \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4}=3 \sqrt{3}}\)
Koło
\(\displaystyle{ p= \frac{1}{2}\pi r ^{2}=4,5\pi}\)
Zacieniowany obszar:
\(\displaystyle{ P=4,5\pi -3 \sqrt{3}}\)
Pozdrawiam.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
okrąg - pole zacieniowanego obszaru
Tak, przepraszam...
czyli :
trapez
\(\displaystyle{ P=6,75 \sqrt{3}}\)
A ten obszar:
\(\displaystyle{ P=4,5\pi - 6,75 \sqrt{3}}\)
czyli :
trapez
\(\displaystyle{ P=6,75 \sqrt{3}}\)
A ten obszar:
\(\displaystyle{ P=4,5\pi - 6,75 \sqrt{3}}\)