Okrąg wpisany w trójkąt

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
MunitousGirl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 10 lut 2010, o 19:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: xd

Okrąg wpisany w trójkąt

Post autor: MunitousGirl »

Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt równoramienny o bokach długości 17 cm, 17 cm i 16 cm.

Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Okrąg wpisany w trójkąt

Post autor: bartek118 »

\(\displaystyle{ P= \sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)} = pr}\), gdzie \(\displaystyle{ p= \frac{a+b+c}{2}}\)
ODPOWIEDZ