prostokąty podobieństwo

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
91kamillo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 9 paź 2009, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 1 raz

prostokąty podobieństwo

Post autor: 91kamillo »

Mam 2 prostokąty mały ab i podobny do niego cd
Pole ab= 25 a Pole cd=50 jak mam obliczyc boki ?

obliczam podobieństwo k
\(\displaystyle{ \frac{50}{25}}\)=2= \(\displaystyle{ k^{2}}\)
czyli k= \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
i co dalej, czy w ogóle dobrze myśle?
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

prostokąty podobieństwo

Post autor: JankoS »

Jednoznacznie raczej się chyba nie da; jeden w zależności od drugiego - tak. Np.: \(\displaystyle{ b= \frac{25}{a}, \ a>0}\).
91kamillo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 9 paź 2009, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 1 raz

prostokąty podobieństwo

Post autor: 91kamillo »

czyli jak bo zabardzo nie wiem?
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

prostokąty podobieństwo

Post autor: JankoS »

Sądzę, że Kolega nie podał wszystkich danych. Przy tych , które mamy można tylko odpowiedzieć, że \(\displaystyle{ b= \frac{25}{a} , \ c= \sqrt{2} a, \ d= \sqrt{2}b= \sqrt{2} \frac{50}{a} \ \ gdzie \ a>0}\) albo wyrazić trzy inne długości za pomocą dowolnie wybranego boku.
ODPOWIEDZ