trapez-długości podstaw(stosunek 1/2)

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
majstrusia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 15 lut 2010, o 18:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Jawor

trapez-długości podstaw(stosunek 1/2)

Post autor: majstrusia »

Mam problem z pewnym zadaniem:

Odcinek łączący środki ramion trapezu na długość 12. Oblicz długości podstaw tego trapezu jezeli stosunek ich długości wynosi 1/2.


Bardzo proszę o pomoc. z góry dziękuję.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

trapez-długości podstaw(stosunek 1/2)

Post autor: bartek118 »

Z treści zadania mamy, że \(\displaystyle{ \frac{a}{b} = \frac{1}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{a+b}{2} =12}\)

A zatem mamy
\(\displaystyle{ a+b=24}\)
\(\displaystyle{ 2a=b}\)

Czyli \(\displaystyle{ 3a=24}\)
\(\displaystyle{ a=8}\)
Czyli
\(\displaystyle{ 8+b=24}\)
\(\displaystyle{ b=16}\)
ODPOWIEDZ