Różnica długości podstaw trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Różnica długości podstaw trapezu

Post autor: Bartek1991 »

W pewnym trapezie kąty przy dwóch przeciwległych wierzchołkach mają miary \(\displaystyle{ \alpha}\) oraz \(\displaystyle{ 90^{ \circ} + \alpha}\). Jedno z ramion tego trapezu ma długość t. Wyznacz różnicę długości podstaw tego trapezu.

Podobno da się to rozwiązać omijając ten podany kąt alfa, otrzymując \(\displaystyle{ a-b = \sqrt{2} t}\). Jak do tego dojść? Bo mi ta różnica wychodzi \(\displaystyle{ \frac{t}{ \sin \alpha }}\) lub \(\displaystyle{ \frac{t}{ \cos \alpha }}\) i nie mam pojęcia gdzie robię błąd.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Różnica długości podstaw trapezu

Post autor: piasek101 »

Raczej nie popełniasz błędu - ich odpowiedź nie pasuje np dla kąta 30 stopni.

Wygląda jakby była konkretną dla 45.
ODPOWIEDZ