pole koła i trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Natalia007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 14 lis 2009, o 15:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

pole koła i trapezu

Post autor: Natalia007 »

W trapez równoramienny wpisano koło. Krótsza podstawa trapezu ma 4 cm długości, a ramię 20 cm długości. Oblicz:
a) pole koła wpisanego w ten trapez
b) pole tego trapezu
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

pole koła i trapezu

Post autor: Quaerens »

Mhm

a-dłuższa podstawa;
b-krótsza podstawa.

\(\displaystyle{ a+b=20+20 \\ a+4=40 \\ a=36}\)

Dasz radę dalej?

h, trapezu z Tw. Pitagorasa
Natalia007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 14 lis 2009, o 15:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

pole koła i trapezu

Post autor: Natalia007 »

tak dam, dzięki
ODPOWIEDZ