pole rombu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

pole rombu

Post autor: kamil13151 »

W rombie o obwodzie 20 jedna z przekątnych jest dwa razy krótsza od drugiej. Jakie pole ma ten romb?
Tomix91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 175
Rejestracja: 8 sty 2009, o 19:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stalowa Wola
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 12 razy

pole rombu

Post autor: Tomix91 »

Wiadomo że wzór na obwód rombu jest \(\displaystyle{ 4a}\) więc "a" wynosi \(\displaystyle{ 5}\), oznaczmy teraz przekątne jako 2x i x , przekątne przecinają się pod kątem prostym. Narysuj to sobie i wyjdzie trójkąt prostokątny i jak dobrze oznaczysz to powinno wyjść.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

pole rombu

Post autor: kamil13151 »

O tym myślałem, ale nie znamy kątów, a mamy długość tylko jednego boku. Może znamy, ale ja tego nie wiem?
Tomix91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 175
Rejestracja: 8 sty 2009, o 19:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stalowa Wola
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 12 razy

pole rombu

Post autor: Tomix91 »

Wiemy również że przeciwprostokątna wynosi 5 a przyprostokątne x i 0.5 x a pole obliczamy mnożąc przekątne więc nam kąty niepotrzebne.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

pole rombu

Post autor: kamil13151 »

Aaa racja, dzięki
Ostatnio zmieniony 28 lut 2010, o 21:03 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomix91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 175
Rejestracja: 8 sty 2009, o 19:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stalowa Wola
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 12 razy

pole rombu

Post autor: Tomix91 »

I się go wylicza z twierdzenia pitagorasa :
\(\displaystyle{ \sqrt{(0.5x)^{2}+x^{2}} =5}\)

\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{1}{4}x^{2}+x^{2}}=5}\)
i tak dalej.
ODPOWIEDZ